JustConf Ukraine 2020: Ефективність досудового розслідування

«Для пересічного громадянина суд, прокуратура, Національна поліція, НАБУ та інші органи правопорядку – це щось одне і теж. Може це і правильно, щоб для людини це було одне ціле, щоб людина розуміла, що всі ці органи здійснюють, по-перше, для того, щоб подолати злочинність, по-друге, якщо щось трапляється і людина має якийсь конфлікт із законом, то вона була би впевнена, що до неї будуть ставитись як до Людини. І тут дійсно важлива зміна свідомості, щоби люди не боялися органів правопорядку».

На цьому наголосила директорка Тренінгового центру прокурорів України Олеся Отраднова під час «JustConf Ukraine 2020», що відбулася 24 вересня. На конференції експерти і практики ділилися сучасними рішеннями в сфері кримінальної юстиції, які дозволяють підвищити ефективність досудового розслідування та захистити права людини.

Одним із таких рішень покликані стати Стандарти досудового розслідування — спільні правила гри для слідчих, прокурорів та суддів.

Ще одним дієвим інструментом у підвищенні ефективності діяльності органів досудового розслідування є впровадження сучасної методики проведення допитів, що спирається на стандарти проведення процесуального інтерв’ю. На цьому наголосив який презентував Стандарти під час конференції.

 

Національне бюро готове впроваджувати Стандарти у своїй діяльності, адже вони підвищать якісь розслідувань, захистять докази від втрати, а детективів від помилок. На цьому наголосив начальник відділу методологічного забезпечення підготовки прокурорів та тренерів Андрій Орлеан, який презентував модель процесуального інтерв’ю, яке в багатьох випадках може стати кращою альтернативою традиційному допиту.

Учасники конференції також обговорили ефективність такого інноваційного інструменту, як «Custody Records», що дозволить захистити права людини, підвищити ефективність досудового розслідування і допомогти правоохоронцям. Поширення системи на всі органи розслідування дасть змогу сформувати нову практику роботи із затриманими та забезпечення їх процесуальних гарантій.

Захід відбувся за ініціативи Міжнародного фонду «Відродження». Партнери заходу: Тренінговий центр прокурорів України Національне бюро, Національна поліція України, , Офіс Генерального прокурора, Українська фундація правової допомоги, Експертний центр з прав людини, Центр політико-правових реформ та Real Stories Production.

Нефьодова Дар'я