У Тренінговому центрі прокурорів України провели тренінговий курс «Розслідування злочинів у сфері криптовалют»

«Майнінг», «блокчейн», «токен NFT», «хеш-функція», «proof-of-work» та «proof-of-stake» – ці поняття зовсім не лякають прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях у сфері криптовалют.

12 та 13 грудня у Тренінговому центрі прокурорів України за підтримки партнерів «Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні» EUACI відбувся тренінговий курс «Розслідування злочинів у сфері криптовалют».

У наш час цифрові технології стали невід’ємною частиною життя сучасної людини. Україна посідає третє місце серед країн світу, яка активно використовує ринок криптовалюти. Водночас для кіберзлочинців це новий сегмент для збагачення.

Тренери Анастасія Кондрико – директорка Центру медіааналітики «Cyber Media Track», медіа-, кібер- і криптоексперт та Євген Панченко – начальник управління Департаменту кіберполіції Національної поліції України детально розповіли учасникам про ринок криптовалюти й розвиток віртуальних активів, а також про особливості розслідування злочинів у сфері криптовалют.

Учасники тренінгового курсу мали змогу завдяки експрес-опитуванню у Kahoot перевірити свої знання про криптовалюту та на платформі Crystal спробували попрацювати у системі блокчейну для виявлення та відстеження підозрілих транзакцій.

Також учасники отримали нові знання про:

  • типи віртуальних активів, поняття і механізми функціонування блокчейну;
  • основних гравців крипторинку та специфіку взаємодії з криптоспільнотою;
  • створення мультивалютних криптогаманців;
  • пул криптовалют, який неможливо відстежити;
  • методику і тактику розслідування злочинів у сфері криптовалют.

А ще – відпрацьовували навички бекапінгу на різних пристроях.

Слава Україні!

Халімончик Богдан