Онлайн-тренінг «Процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях щодо незаконного позбавлення волі та жорстокого поводження в умовах збройного конфлікту»

Серйозні порушення МГП = порушення законів і звичаїв війни = воєнні злочини!

  «Судова палата зазначає, що зловживання, яке є катуванням, не обов’язково включатиме фізичні ушкодження, оскільки психічна шкода є поширеною формою катування.»

Згідно зі звітом Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні лише за лютий–березень 2022 року у чотирьох областях – Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській було задокументовано численні випадки катувань і жорстокого поводження з боку збройних сил рф. Об’єктами катувань нападників ставали представники місцевої влади або працівники місцевої адміністрації, ветерани ЗСУ та волонтери. Також вони переслідували осіб, які евакуйовували цивільне населення.

Збройні сили рф завдавали жертвам сильного фізичного та морального болю і страждань під час ув’язнення: зв’язували руки, ноги або використовували кайданки, жорстоко та тривало били прикладами автоматів або кийками, уражали електричним струмом за допомогою електрошокерів, погрожували страти або здійснювали імітацію страти та тримали тривалий час на холоді.

Для підвищення рівня професійної компетентності прокурорів та удосконалення навичок кваліфікації, розслідування і процесуального керівництва у кримінальних провадженнях за фактами вчинення незаконного позбавлення волі й жорстокого поводження в умовах збройного конфлікту 10 лютого у Тренінговому центрі прокурорів України пройшов онлайн-тренінг «Процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях щодо незаконного позбавлення волі та жорстокого поводження в умовах збройного конфлікту».

 Про особливості здійснення процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо злочинів зазначеної категорії розповіли тренери:

  • Тимур Короткий – голова ГО «Фонд підтримки фундаментальних досліджень», віцепрезидент Української асоціації міжнародного права;
  • Микола Пашковський – науковий співробітник НД інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса;
  • Станіслав Петренко – начальник організаційно-методичного відділу управління організаційно-методичного та аналітичного забезпечення Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора;
  • Андрій Каніщев – в.о. завідувача відділу комплексної судово-психіатричної експертизи державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров’я України», кандидат медичних наук.

Під час обговорення практичних кейсів учасники поглибили знання про:

  • кваліфікацію незаконного позбавлення волі та жорстокого поводження в умовах збройного конфлікту;
  • алгоритм дій прокурора під час розслідування злочинів щодо незаконного позбавлення волі та жорстокого поводження в умовах збройного конфлікту;
  • особливості призначення судово-психіатричної експертизи у кримінальному провадженні за фактами вчинення незаконного позбавлення волі та жорстокого поводження в умовах збройного конфлікту.

Слава Україні!

Халімончик Богдан