У Тренінговому центрі прокурорів України пройшов тренінг «Забезпечення доступу до публічної інформації»

«Хто володіє інформацією, той володіє світом», – Натан Ротшильд

Від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України вкрай важливим є оперативний доступ до публічної інформації, проте для захисту інтересів національної безпеки та територіальної цілісності надання певної інформації потребує обмежень.

Відповідно до статей 34, 50 Конституції України, Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів, Закону України «Про доступ до публічної інформації» та інших законів громадяни України мають право на доступ до публічної інформації. Для своєчасного отримання достовірної інформації громадяни та представники юридичних осіб надають перевагу зверненням до органів державної влади із запитами про надання публічної інформації.

Про особливості та способи надання доступу до публічної інформації, зокрема в умовах воєнного стану, розповіла Юлія Катернога – головний спеціаліст Офісу Генерального прокурора  під час онлайн-тренінгу «Забезпечення доступу до публічної інформації», що відбувся 5 квітня у Тренінговому центрі прокурорів України.

Учасники тренінгу дізналися про:

  • порядок реєстрації, розгляду, надання відповідей на запити, строки їх розгляду;
  • особливості надання відповідей на запити з урахуванням судової практики;
  • порядок оприлюднення інформації розпорядниками.

А також тренерка надала практичні рекомендації та роз’яснення щодо реалізації й забезпечення прав громадян на звернення та доступ до публічної інформації.

Слава Україні!

Халімончик Богдан