Відбувся тренінговий курс «Психологія допиту вразливих категорій свідків і потерпілих»

Травматичний досвід кожна людина проживає по-різному. Ми не знаємо, як би реагували, поводилися за тієї чи іншої ситуації. Тому головне завдання під час роботи з вразливими категоріями – зрозуміти природу стану, в якому перебуває людина.

Важливість розуміння психічного стану допитуваного полягає в тому, що знання психічних особливостей допитуваного та знання психологічних прийомів роботи з такими категоріями осіб сприяють встановленню з ним психологічного й довірливого контакту задля ефективності процесу давання показань.

17 та 18 квітня у Тренінговому центрі прокурорів України в онлайн-форматі відбувся тренінговий курс «Психологія допиту вразливих категорій свідків і потерпілих».

Під час допиту осіб, які пережили травматичні події чи стали свідками таких подій, потрібно враховувати особливості функціонування їхньої психіки. По-перше, це мінімізує ризики додаткового травмування потерпілої особи (свідка), а по-друге, допоможе зробити опитування більш ефективним.

Тренер Тетяна Сіренко – експертка МН4U «Психічне здоров’я для України», заступниця директора ДЗ «Центр психічного здоров’я та реабілітації ветеранів «Лісова Поляна» МОЗ України, травмотерапевтка поділилася інформацією про те, як під час допиту визначити особливості сприйняття допитуваним самої події та як впливає життєвий і професійний досвід особи на процеси сприйняття, пам’яті, можливість спотворення сприйнятих явищ.

Учасники тренінгу дізнались про:

  • поняття кризової інтервенції;
  • поняття вікарної травми або втоми від співчуття;
  • запобігання емоційному вигоранню;
  • маркери вигорання.

Виконавши практичні завдання, учасники вдосконалили навички:

  • розпізнавання гарячих і холодних спогадів під час допиту;
  • виведення людини із замкненого кола «гарячих спогадів»;
  • встановлення довірливого контакту з потерпілим задля ефективності процесу надання показань;
  • відновлення власних ресурсів під час здійснення професійної діяльності.

Слава Україні!

Халімончик Богдан