Онлайн-тренінг “Гуманітарна допомога і незаконне використання коштів. Особливості кваліфікації прокурорами даних видів злочинів”

«…на Вінниччині викрито схему продажу автомобілів на 1,5 млн грн, ввезених як гуманітарна допомога…»

«…на Рівненщині перекрили канал нелегального продажу гумдопомоги…»

«…на Львівщині викрито керівника благодійного фонду під час спроби продажу автомобілів для потреб ЗСУ»

Через повномасштабне російське вторгнення та щоби надавати допомогу ЗСУ й внутрішньо переміщеним особам громадянське суспільство організувалося у різні волонтерські організації і благодійні фонди. Однак слідчі та прокурори з багатьох областей України за цей час неодноразово фіксували випадки незаконного використання гуманітарної допомоги та благодійних пожертв.

«…Незаконно нарахував собі премій на 1,3 млн грн – ексректору столичного університету повідомлено про підозру…»

Також одним із пріоритетних напрямів роботи органів прокуратури залишаються злочини у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг.

Для підвищення кваліфікації прокурорів за цими темами 26 і 27 січня у Тренінговому центрі прокурорів України відбувся онлайн-тренінг «Процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях за фактами привласнення, розтрати та незаконного заволодіння майном, призначеним для здійснення гуманітарної допомоги в умовах воєнного чи надзвичайного стану, незаконного використання бюджетних коштів, виділених на відновлення інфраструктури».

Про особливості здійснення процесуального керівництва у кримінальних провадженнях за цими злочинами розповіли тренери:

  • Ольга Кришевич – професор кафедри кримінального права Національної академії внутрішніх справ;
  • Олександр Станкевич – заступник начальника відділу Рівненської обласної прокуратури;
  • Денис Гюльмагомедов – керівник Другого відділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України.

Учасники тренінгу мали можливість завдяки вдало підібраному матеріалу мінілекцій, актуальним дискусійним питанням і практичним кейсам поглибили знання про:

  • особливості кваліфікації незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги;
  • законодавство, що стосується надання гуманітарної допомоги;
  • типові факти зловживання під час закупівлі товарів гуманітарного спрямування за бюджетні кошти;
  • особливості збирання доказів і доказування.

Ознайомитися з темами тренінгів і зареєструватися на них можна на офіційному сайті ТЦПУ в розділі «Діяльність» – «Календарні плани» – «Для прокурорів». Команда ТЦПУ формує календарні плани тренінгів щомісячно й розміщує їх на сайті 25 числа кожного місяця.

Слава Україні!

Халімончик Богдан