Підписано меморандум про співпрацю між Тренінговим центром прокурорів України та Радою Європи

21 липня 2020 року Тренінговий центр прокурорів України і Рада Європи (РЄ) підписали меморандум про співпрацю. Метою цього меморандуму є створення основи для співпраці та формалізація спільних дій у сфері професійного навчання та безперервної освіти прокурорів в Україні.

Рада Європи стала першим партнером, з яким Тренінговий центр підписав меморандум про співпрацю. Це визначна подія, оскільки Рада Європи є стратегічним партнером для Центру.

На підписанні Раду Європи представили заступниця голови Офісу РЄ в Україні Олена Литвиненко, координаторка проєкту РЄ «Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України» Тетяна Соколан, менеджерка Спільного проєкту «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки в’язничної реформи в Україні» Ольга Деркач та фахівець із комунікацій Офісу РЄ в Україні Дмитро Ласкавий. Тренінговий центр представили директорка Олеся Отраднова, експертка з міжнародного співробітництва Анастасія Маркелова, начальник відділу методологічного забезпечення підготовки прокурорів та тренерів Андрій Орлеан.

Директорка Тренінгового центру прокурорів України Олеся Отраднова наголосила на важливості підтримки Радою Європи зусиль Тренінгового центру прокурорів із проведення навчальних курсів акцентуючи на дотриманні стандартів прав людини в системі кримінальної юстиції. «Людина, її права та свободи, гідність, життя і здоров’я мають бути у центрі уваги роботи прокурорів», додала Олеся Отраднова.

Заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко наголосила на важливості дотримання прав людини та забезпечення верховенства права і зобов’язання, взятого Україною після приєднання до Ради Європи, трансформувати прокуратуру так, щоб вона відповідала стандартам Ради Європи. «Реформа прокуратури України в цілому є для Ради Європи одним із пріоритетів і в цьому пріоритеті гідне місце посідає навчання, підвищення кваліфікації прокурорів, інтеграція стандартів Ради Європи в освітній процес. Важливо, щоб навчання базувалося на стандартах і практиках Ради Європи, враховувало практику Європейського суду з прав людини. Отже, очевидною є необхідність докласти спільних зусиль для зміцнення професійних навичок і потенціалу прокурорів в Україні шляхом навчання і подальшої професійної освіти відповідно до кращих практик і стандартів Ради Європи», – підкреслила Олена Литвиненко.

Документ визначає основні напрями співпраці для ефективного обміну досвідом, спілкуванню та налагодженню контактів з національними та міжнародними зацікавленими сторонами у сфері кримінальної юстиції, у тому числі шляхом підтримки регулярних дискусій та діалогу в різних форматах.

За словами директорки Тренінгового центру, документ як дієвий інструмент сприятиме інституційному розвитку Тренінгового центру прокурорів як комплексної навчальної установи для забезпечення початкової безперервної підготовки прокурорів на всіх рівнях.

Довідка:

Рада Європи (РЄ) була заснована 5 травня 1949 року. Згідно зі Статутом, метою її діяльності є «досягнення більшого єднання між її членами для збереження та втілення в життя ідеалів і принципів, які є їхнім спільним надбанням, а також сприяння їх економічному та соціальному прогресу». Штаб-квартира РЄ знаходиться в Страсбурзі (Французька Республіка). До Ради Європи входять 47 держав.

Офіс Ради Європи в Україні сприяє реалізації місії Ради Європи в країні щодо захисту прав людини, підтримки демократії та забезпечення верховенства права, а також здійснює координацію та забезпечує реалізацію проектів і програм співробітництва.

Нефьодова Дар'я