Підсумки онлайн-тренінгів для прокурорів місцевих і регіональних прокуратур

22 липня 2020 року завершено онлайн-тренінги для прокурорів місцевих і регіональних прокуратур «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень». Тренінги, що відбулися за ініціативи Офісу Генерального прокурора на базі Тренінгового центру прокурорів України, мали на меті підвищення рівня поінформованості прокурорів та сприяння процесу набуття ними знань щодо змін у кримінальному та кримінально-процесуальному законодавстві, зумовлених запровадженням кримінальних проступків.

Нагадаємо, що онлайн-тренінги тривали з 30 червня по 22 липня 2020 р.

30 червня директорка Тренінгового центру Олеся Отраднова привітала всіх учасників із початком роботи та побажала плідної праці прокурорам та тренерам.

В онлайн-тренінгах узяли участь 1 555 прокурорів військових, регіональних і місцевих прокуратур.

Модератором тренінгів виступила начальник відділу організаційного забезпечення підготовки та підвищення кваліфікації прокурорів кандидат юридичних наук, доцент Неля Валеріївна Лісова.

Зважаючи на новизну та складність у застосуванні окремих положень Закону, до проведення тренінгів були залучені, як тренери-науковці, так і тренери-практики.

Провідний науковий співробітник відділу проблем кримінального права, кримінології та судоустрою Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Оксана Олександрівна Кваша презентувала слухачам тренінг на тему: «Новації у класифікації кримінальних правопорушень та питання кримінально-правової кваліфікації».

 

Заступник начальника відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо злочинів, учинених на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя та в умовах збройного конфлікту, Управління нагляду та інформаційно-аналітичної роботи у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та в умовах збройного конфлікту, Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Андрій Миколайович Атаманчук провів тренінг «Особливості повноважень прокурора на початку та під час закінчення досудового розслідування кримінальних проступків».

 

Прокурор відділу організації процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтриманням публічного обвинувачення в органах прокуратури управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, що ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора Андрій Олексійович Літковець представив тренінг «Особливості проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадженнях щодо проступків».

 

Професор кафедри кримінального процесу та криміналістики Академії адвокатури України, кандидат юридичних наук, доцент Віктор Іванович Бояров презентував «Заходи забезпечення кримінального провадження (запобіжні заходи) у кримінальних провадженнях щодо проступків» та «Особливості повідомлення про підозру у провадженнях щодо кримінальних проступків».

Завдяки проведеним тренінгам прокурори отримали можливість поглибити, систематизувати й закріпити знання з поняття кримінального проступку та його видів, а також ними вдосконалено вміння й навички з питань процесуального керівництва прокурором досудовим розслідуванням кримінальних проступків.

Водночас прокурори систематизували й поглибили знання щодо класифікації кримінальних правопорушень та всіх інститутів та норм кримінального законодавства, що зазнали змін у зв’язку з запровадженням кримінального проступку.

Крім того, із метою визначення думки прокурорів про якість та результативність онлайн-тренінгів проведено анкетування, результати якого враховуватимуться під час оцінки ефективності діяльності Тренінгового центру прокурорів України.

Із метою надання методичної допомоги прокурорам, які здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням кримінальних проступків, фахівцями Тренінгового центру прокурорів України та Офісу Генерального прокурора підготовлено та направлено учасникам тренінгу видання «Реформа законодавства кримінального циклу: запровадження кримінального проступку» та «Зразки основних процесуальних документів».

Після завершення тренінгів проведено тестування прокурорів, спрямоване на закріплення здобутих знань. За результатами проходження онлайн-тренінгу кожен його учасник отримає сертифікат установленого зразка.

Інформацію щодо проведення нових тренінгів найближчим часом очікуйте на нашому сайті.

Халімончик Богдан