Презентація дослідження «Права потерпілих від насильницьких злочинів в Україні: міжнародні стандарти та національні практики»

17 березня 2021 року відбулась презентація дослідження «Права потерпілих від насильницьких злочинів в Україні: міжнародні стандарти та національні практики».

Цей проєкт реалізовується ГО «Експертний центр з прав людини» за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках проєкту «Pravo-Justice” та за підтримки Тренінгового центру прокурорів України.

Група експертів у сфері кримінальної юстиції проаналізувала, в який спосіб права потерпілих реалізуються на практиці. Зокрема, експерти дослідили відповідність вітчизняного законодавства міжнародним стандартам, провели ґрунтовні інтерв’ю та фокус-групи з адвокатами, суддями, прокурорами, слідчими, співробітниками Державної виконавчої служби України, опитали потерпілих і зробили контент-аналіз судових вироків.

Під час заходу експерти презентували власне бачення методів формування ефективної системи дотримання прав потерпілих від насильницьких злочинів у контексті застосування підходу, орієнтованого на потерпілого (victim oriented approach).

 

Спікери презентації:

Андрій Орлеан, заступник директора Тренінгового центру прокурорів України;
Євген Крапивін, експерт Центру політико-правових реформ;
Тетяна Павлюковець, керівник практики кримінального права та процесу АО «Еверліґал»;
Дмитро Лотюк, начальник аналітичного відділу підготовки прокурорів Тренінгового центру прокурорів України;

Анна Адамська-Галлант, головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС «Право-Justice».

Модератор заходу:

Анастасія Маркелова, начальник відділу зовнішніх зв’язків Тренінгового центру прокурорів України.

Точка зору, відображена у цьому дослідженні та представлена під час заходу, може не збігатися з офіційною позицією Європейського Союзу та Проєкту ЄС «Право-Justice».

Нефьодова Дар'я