Тренінговий курс «Призначення та виконання покарань, захист прав людини у місцях несвободи, пробація»

11 червня 2021 року у Тренінговому центрі прокурорів України завершився тренінговий курс «Призначення та виконання покарань, захист прав людини у місцях несвободи, пробація», в межах якого проведено такі тренінги: „Пріоритети здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів у місцях несвободи та перспективи його трансформації”, „Прокурорський нагляд за додержанням законів у слідчих ізоляторах та установах виконання покарань”, „Організація діяльності прокурора за додержанням законів у сфері пробації та при вирішенні питань, пов’язаних із виконанням вироку”.

Тренери курсу:

  1. Олександр Федорук – заступник начальника управління нагляду за додержанням законів в місцях несвободи та органах пробації Офісу Генерального прокурора;
  2. Вячеслав Свірець – виконавчий директор експертного центру з прав людини;
  3. Олександр Михалюк – начальник відділу нагляду за додержанням законів у місцях попереднього ув’язнення та застосування заходів впливу за адміністративні правопорушення Офісу Генерального прокурора
  4. Віталій Константинов – начальник відділу нагляду за додержанням законів при виконанні кримінальних покарань і пробації Офісу Генерального прокурора;
  5. Вероніка Плотнікова – начальник управління організації виконання рішень ЄСПЛ, аналітичного та документального забезпечення Департаменту протидії порушення прав людини у правоохоронних та пенітенціарних сферах Офісу Генерального прокурора;
  6. Ірина Яковець – доктор юридичних наук, старший науковий співробітник, генеральний менеджер проєктів та програм БО „FREE ZONE”.

Вперше у Тренінговому центрі прокурорів України відбувся тренінговий курс «Призначення і виконання покарань, захист прав людини у місцях несвободи, пробація» з акцентуванням уваги на підвищенні ефективності реалізації прокурором своїх функцій у сфері призначення і виконання покарань, захисту прав людини у місцях несвободи.

Протягом трьох днів прокурори відпрацьовували навички, які стосуються здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів у місцях несвободи, а також навички з визначення позиції щодо призначення покарання у кримінальному провадженні та стосовно  звільнення осіб від призначення покарання.

Тренінг покликаний вирішити низку практичних питань. Актуальним є питання планування перевірок з нагляду за виконанням судових рішень у кримінальних провадженнях, своєчасність виявлення порушень та вжиття, в окремих випадках, вичерпних заходів щодо їх усунення.

Модератор заходу: Каміла Снігар – експерт аналітичного відділу підготовки прокурорів Тренінгового центру прокурорів України.

Нефьодова Дар'я