Онлайн-тренінг «Психологія допиту вразливих категорій свідків і потерпілих»

Наразі сотні тисяч людей стають свідками або постраждалими від злочинів війни. Тому вкрай важливо зібрати та задокументувати ці факти, аби винні понесли відповідальність як на національному, так і на міжнародному рівні. Однак під час допиту постраждалих слід бути вкрай обережними, аби потерпілому чи свідку не завдати шкоди.

14 та 15 лютого у Тренінговому центрі прокурорів України за підтримки Mental Health for Ukraine Психічне здоров’я для України в онлайн-форматі пройшов тренінговий курс «Психологія допиту вразливих категорій свідків і потерпілих».

Тренер курсу – Тетяна Сіренко – експертка МН4, заступниця директора з психологічного напряму ДЗ «Центр психічного здоров’я та реабілітації ветеранів «Лісова Поляна» Міністерства охорони здоров’я України», психологиня, травмотерапевтка розповіла про те, що травматичний стрес викликає дезадаптивну організацію спогадів, які стосуються травми.

Спогади стають «уламковими». Тож процес документування, подачі свідчень сприяє відновленню хронології подій і може допомогти зцілити.

Застосовуючи під час тренінгового курсу такі методи, як модерована бесіда, мінілекція, демонстрації, тренерка розглянула:

  • особливості функціонування травматичної пам’яті, її вплив на давання свідчень; поняття «уламкова пам’ять»;
  • особливості комунікації з людьми, які пережили полон і тортури;
  • поняття вікарної травми або втоми від співчуття; маркери вигорання;
  • поняття резильєнтності.

А також учасники пропрацювали навички:

  • розпізнання гарячих та холодних спогадів; виведення людини із замкненого кола «гарячих спогадів»;
  • профілактики емоційного вигорання.

Слава Україні!

Халімончик Богдан