«Розслідування нападів (обстрілів) на цивільні об’єкти»

«Розмір воронки від удару допомагає визначити тип бомби».

«По розльоту залишків від боєприпасів створюється схема відтворення, на основі якої визначається напрямок пострілів».

В Україні ворог зазнає значних поразок на полі бою, тому вдається до ганебних методів ведення бойових дій, здійснюючи масовані ракетні обстріли населених пунктів та об’єкти цивільної інфраструктури. Лише за останній тиждень масованих ворожих обстрілів зазнали Харківщина, Сумщина, Херсонщина, Хмельниччина, Донеччина.

Кожного дня прокурори вносять нові відомості до ЄРДР про кримінальні правопорушення за фактом порушення законів та звичаїв війни і фіксують наслідки обстрілів мирних громадян.

З огляду на особливу актуальність теми 24 лютого у Тренінговому центрі прокурорів України повторно у гібридному форматі (офлайн та онлайн форми навчання) відбувся тренінг «Проведення огляду місця події та інших першочергових слідчих дій під час розслідування нападів (обстрілів) на цивільні об’єкти».

Експерти ділились практичним досвідом щодо особливостей огляду місць події та розглянули:

  • проблемні питання проведення огляду місця події – наслідків авіаційних і ракетних ударів, артилерійських обстрілів;
  • процес організації збирання і фіксації даних авіаційних і ракетних ударів, артилерійських обстрілів;
  • типи озброєння, ймовірні напрямки обстрілів, точність (радіус відхилення) обстрілу конкретного виду озброєння, радіус ураження конкретного виду озброєння тощо.

А учасники тренінгу удосконалили навички фіксації авіаційних і ракетних ударів, артилерійських обстрілів під час огляду місця події та інших першочергових слідчих дій.

Слава Україні!

Халімончик Богдан