Тренінг «Пріоритети здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів у місцях несвободи та перспективи його трансформації»

Станом на кінець 2021 року за даними онлайн бази даних World Prison Brief, в Україні у місцях несвободи перебувало понад 49 тисяч осіб.

Україна є стороною всіх ключових міжнародних договорів щодо забезпечення прав людини, які вимагають дотримання принципу поваги до людської гідності, забороняють катування, жорстоке або таке, що принижує гідність, поводження або покарання, гарантують людям, які перебувають під юрисдикцією країни, право на здоров’я тощо. Згідно з Мінімальними стандартами ООН поводження із в’язнями (правила Нельсона Мандели) поводитися з усіма ув’язненими варто з повагою до їхньої гідності та людської цінності.

Жоден ув’язнений не може бути підданий, і всі ув’язнені мають бути захищені від катувань чи жорстокого та такого поводження, що принижує гідність. Жодні обставини не можуть бути використані для виправдання їх застосування.

15 березня у Тренінговому центрі прокурорів України пройшов тренінг «Пріоритети здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів у місцях несвободи та перспективи його трансформації».

Тренер Олександр Федорук – заступник начальника управління нагляду за додержанням законів у місцях несвободи та органах пробації Офісу Генерального прокурора обговорив з учасниками:

  • загальні засади здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів у місцях несвободи та сучасні виклики;
  • ризики, що можуть виникнути у випадку втрати прокуратурою функції нагляду за додержанням законів у пенітенціарних установах та інших місцях несвободи;
  • питання організації та підготовки до перевірки піднаглядних об’єктів. Аналіз інформації про злочини та події у сфері протидії порушенням прав людини в місцях несвободи;
  • поширені порушення прав людини у місцях позбавлення волі, які констатує Європейський суд з прав людини;
  • потребу посилення захисту прав осіб, утримуваних у місцях несвободи, шляхом вдосконалення механізмів прокурорського нагляду.

Головна мета діяльності органів та установ виконання покарань полягає у захисті інтересів особи, суспільства і держави шляхом створення умов для виправлення і ресоціалізації засуджених, запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами, а також запобігання тортурам та нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню із засудженими.

Слава Україні!

Халімончик Богдан