Онлайн-тренінг «Нагляд за додержанням законів при виконанні покарань, призначених військовослужбовцям, в умовах воєнного стану»

Відбування покарання військовослужбовцем у виді тримання у дисциплінарному батальйоні здійснюється лише в одній установі на всій території України – це дисциплінарний батальйон, що розташований у Києві.

6 квітня у Тренінговому центрі прокурорів України відбувся онлайн-тренінг «Нагляд за додержанням законів при виконанні покарань, призначених військовослужбовцям, в умовах воєнного стану».

Із прокурорами своїм досвідом поділились тренери:

  • Ілона Сегедіна – заступник начальника відділу Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу Генерального прокурора;
  • Юлія Євтєєва – начальник відділу Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону;
  • Вікторія Кондрашова – начальник відділу Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону.

Зокрема про те, що військовослужбовці, які потрапляють до дисциплінарного батальйону, не звільняються з військової служби, а продовжують її проходити. Відповідно, період відбування покарання їм не зараховується до стажу військової служби та до вислуги на присвоєння чергового звання.

Прокурор, готуючись до перевірки щодо нагляду за додержанням законів при виконанні покарань, призначених військовослужбовцям, в умовах воєнного стану, повинен врахувати специфіку реального виконання покарання, оскільки воно стосується порядку проходження військової служби військовослужбовцями.

Застосовуючи під час тренінгу такі методи, як модерована дискусія, сфокусована бесіда, кейси, тренери ознайомили учасників із:

  • пріоритетами здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні покарань, призначених військовослужбовцям, в умовах воєнного стану;
  • нормативно-правовою базою регулювання сфери прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні покарань, призначених військовослужбовцям, в умовах воєнного стану;
  • особливостями здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні кримінальних покарань стосовно військовослужбовців, пов’язаних із їх утриманням у дисциплінарному батальйоні, а також із їх триманням на гауптвахті, в умовах воєнного стану.

Особливості виконання зазначених покарань і досі лишаються актуальними і такими, що потребують постійного дослідження та професійної підготовки прокурорських працівників, які залучаються до проведення перевірок на цьому напрямі прокурорської діяльності.

Слава Україні!

Халімончик Богдан