Розпочався тренінговий курс «Особливості процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях щодо злочинів проти довкілля в умовах збройного конфлікту»

«…Природу необхідно захищати від розграбування в результаті війни чи інших воєнних дій»,

«Слід утримуватись від воєнних дій, що завдають шкоди природі», – статті 5 та 20 Всесвітньої Хартії природи, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 28 жовтня 1982 року.

За показниками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України станом на березень 2023 року, від початку повномасштабного вторгнення рф було зафіксовано 2333 злочини проти довкілля.

Вплив на довкілля в умовах збройного конфлікту безпосередньо позначається на функціонуванні всієї екосистеми, і не відомо, які наслідки чекатимуть на населення після закінчення війни. Тому необхідно вживати усіх можливих заходів для зупинення та мінімізації шкоди навколишньому природному середовищу, а також притягнути до відповідальності агресора, внаслідок дій якого природа України зазнала величезної шкоди.

25 квітня 2023 року, у Тренінговому центрі прокурорів України за партнерства з громадською спілкою «Всесвітній фонд природи України» WWF-Україна розпочався триденний тренінговий курс «Особливості процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях щодо злочинів проти довкілля в умовах збройного конфлікту».

Під час зазначеного заходу розглядатимуться:

  • міжнародні інструменти захисту екологічних прав та довкілля;
  • загальні положення законодавства у сфері охорони довкілля;
  • проблемні питання кваліфікації кримінальних правопорушень проти довкілля, їх відмежування (розмежування) від (та) суміжних кримінальних правопорушень.

Усі винні у вчиненні усіх злочинів в Україні мають бути покарані!

Слава Україні!

Халімончик Богдан