Відбувся тренінг «Забезпечення прав ув’язнених, засуджених у місцях несвободи, чинні національні та міжнародні стандарти поводження із в’язнями»

«Ув’язнення та інші заходи, що призводять до ізолювання осіб від зовнішнього світу, створюють страждання для цих осіб вже через те, що у них відібрано право на самовизначення через позбавлення волі. Тому пенітенціарна система не повинна, за винятком випадків, що стосуються виправданого відокремлення або підтримання дисципліни, посилювати страждання, яке звичне у такій ситуації.» – правило 3 Мінімальних стандартних правил ООН щодо поводження з ув’язненими (Правила Нельсона Мандели).

 Так, будь-який вид покарання пов’язаний із комплексом обмежень прав і свобод. Проте головна мета застосування покарань до засуджених осіб – це виправлення та надання доступу до програм, які впливали б на позитивну ресоціалізацію кожного засудженого, а не сприяли повторному вчиненню злочинів після відбування покарання.

 20 квітня 2023 року у Тренінговому центрі прокурорів України відбувся онлайн-тренінг «Забезпечення прав ув’язнених, засуджених у місцях несвободи, чинні національні та міжнародні стандарти поводження із в’язнями», тренер якого – Олександр Федорук, заступник начальника управління Офісу Генерального прокурора, розповів учасникам про загальні засади здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів у місцях несвободи.

Також учасники тренінгу дізнались про:

  • організацію та підготовку до перевірки піднаглядних об’єктів;
  • національні та міжнародні стандарти поводження із в’язнями;
  • критерії оцінювання дотримання прав людини в установах попереднього ув’язнення;
  • поширені порушення прав людини у місцях позбавлення волі;
  • посилення захисту прав осіб, утримуваних у місцях несвободи.

 Слава Україні!

Халімончик Богдан