Тренінг «Цифрові докази у кримінальному провадженні»

«За 11 років конфлікту у Сирії, неурядовим громадським організаціями вдалось зібрати близько 5 мільйонів цифрових доказів. За перший рік повномасштабного вторгненння рф в Україну вже зібрано понад 3 мільйони цифрових доказів вчинення воєнних злочинів на території України.» (с) Андрей Хоскінс, професор Університету Глазго.

За час воєнних дій в Україні у мережі «Інтернет» з’явилась надзвичайно велика кількість цифрових доказів, зокрема відео з камер спостереження, зйомка із дронів, супутникові зображення тощо. Такі цифрові докази є неймовірно важливими для розслідування воєнних злочинів.

Щоб цифрові докази могли бути використані для підтвердження або спростування фактів під час досудового розслідування та судового розгляду кримінальних правопорушень, вкрай важливо використовувати чітку методологію, яка ґрунтується на належному, достовірному та етичному збиранні та аналізі доказів.

Тому слідчі, детективи, прокурори, судді, правозахисники проявляють особливу увагу до збирання, фіксації та використання таких електронних доказів.

З огляду на таку увагу та затребуваність у Тренінговому центрі прокурорів України пройшов дводенний офлайн-тренінг «Цифрові докази у кримінальному провадженні» за участю тренерів:

  • Інги Каланчі – начальника Новоселицького відділу Чернівецької окружної прокуратури Чернівецької області та
  • Андрія Гаркуші – начальника відділу детективів кримінальної лабораторії Національного антикорупційного бюро України.

Другий день навчання було присвячено таким питанням:

  • збирання та дослідження доказів, що мають електронний формат, під час досудового розслідування кримінального провадження: (гешування файлів, створення фізичної копії (образу) носія інформації. Способи відкриття та роботи із образом);
  • призначення судової комп’ютерно-технічної (телекомунікаційної) експертизи;
  • види та рівні систем логічного захисту в електронних інформаційних системах;
  • подолання систем логічного захисту;
  • збирання та аналіз трафіка, встановлення ір-адреси;
  • оцінювання доказів в електронній формі під час судового розгляду кримінального провадження: процесуальний та технічний аспекти;
  • роль спеціаліста та експерта під час дослідження доказів в електронній формі на стадії судового розгляду.

Цифрові технології кардинально змінили підходи до розслідування кримінальних правопорушень. Використовуючи сучасні методи пошуку та фіксації цифрових доказів, можна довести і притягнути усіх винних до відповідальності.

Слава Україні!

Халімончик Богдан