Офлайн-навчання для державних службовців програмою «Вигорання як наслідок професійних стресів та конфліктів державного службовця»

Емоційне вигорання, як правило, розвивається в осіб, чия діяльність передбачає постійне спілкування, взаємодію з іншими людьми.

Вигорання характеризується поступовою втратою емоційної і фізичної енергії та має симптоми психоемоційного виснаження, хронічної втоми, цинізму і зниження задоволення від виконаної роботи. Можуть розвиватися невротичні розлади й психосоматичні захворювання.

А основним каталізатором, який підсилює ці симптоми, є стрес. Спочатку стрес супроводжується стадією тривожності, потім резистентності, а вже потім – виснаженням («я нічого не хочу»). Знайомо?

Що таке стрес та як працювати з професійним вигоранням, 12–14 червня у Тренінговому центрі прокурорів України під час офлайн-навчання для державних службовців категорій «Б» і «В» органів прокуратури за загальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Вигорання як наслідок професійних стресів та конфліктів державного службовця» розповідали:

  • Вікторія Виноградова – бізнес-тренер, доктор психологічних наук, доцент, практикуючий психолог, член Всеукраїнської психодіагностичної асоціації та
  • Ірина Бурлакова – професор кафедри психології та педагогіки ДДУВС, доктор психологічних наук, професор.

Разом із учасниками навчання вони розглянули та проаналізували:

  • психофізіологічні ознаки стресу: причини і наслідки;
  • ресурсні можливості стресу;
  • психологічні особливості учасників конфліктної взаємодії;
  • синдром «професійного вигорання» та його взаємозв’язок із професійним стресом і конфліктами;
  • методи профілактики «вигорання» на організаційному рівні, прийоми подолання «вигорання» на індивідуальному рівні та міжособистісних конфліктів.

Крім того, учасники відтренували гнучкі звички, провели фітнес для мозку та комплексну психологічну діагностику синдрому «професійного вигорання».

Зовсім скоро ця програма знову стартуватиме у Тренінговому центрі прокурорів України для допомоги державним службовцям органів прокуратури у боротьбі з професійним вигоранням та для підвищення ефективності їхньої діяльності у нинішніх надскладних умовах.

Слава Україні!

Халімончик Богдан