Онлайн-тренінг «Оскарження судових рішень у кримінальному провадженні у касаційному порядку»

«Касаційна скарга як шанс на відновлення справедливості»

«…За принципової позиції прокурорів Офісу Генерального прокурора Верховний Суд залишив без змін судові рішення стосовно жителя Кременчука, який вчинив умисне вбивство з особливою жорстокістю способом, небезпечним для багатьох осіб…».

«…За послідовної позиції ювенальних прокурорів Чернігівської обласної прокуратури та Офісу Генерального прокурора Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду відхилив доводи сторони захисту та залишив у силі рішення Чернігівського апеляційного суду, яким до довічного позбавлення волі засуджено жителя Чернігівщини за вбивство 1-річної доньки та замах на вбивство 2-річного сина…».

«…За касаційною скаргою прокурорів Офісу Генерального прокурора Верховний Суд скасував ухвалу Київського апеляційного суду м. Києва, якою було підтверджено виправдувальний вирок суду першої інстанції щодо колишнього працівника батальйону міліції особливого призначення «Беркут» ГУ МВС України в Харківській області…».

15 червня 2023 року у Тренінговому центрі прокурорів України відбувся онлайн-тренінг «Оскарження судових рішень у кримінальному провадженні у касаційному порядку», який для учасників провели тренери ТЦПУ:

  • Михайло Подоляк – начальник Департаменту Офісу Генерального прокурора;
  • Діана Данько – прокурор відділу Генеральної прокуратури України.

Кожний юрист – чи прокурор, чи адвокат – знає, що касаційна скарга є документом, у тексті якого має бути аргументовано, чому рішення всіх попередніх інстанцій підлягають зміні або скасуванню. Але про всі «фішки» та «факапи» касаційного оскарження можна дізнатися лише з практики.

Тож наші кваліфіковані тренери й поділилися з учасникам тренінгу важливими деталями з практики щодо:

  • судових рішень, які можуть бути оскаржені в касаційному порядку;
  • ролі прокурора в касаційному провадженні;
  • повноважень суду касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційної скарги;
  • підстав для скасування чи зміни судового рішення судом касаційної інстанції.

Слава Україні!

Халімончик Богдан