Тренінг «Особливості розслідування фактів сексуального насильства в умовах збройного конфлікту»

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК) – це форма гендерно зумовленого насильства, що включає зґвалтування, сексуальне рабство, примус до проституції, примусову вагітність, примусовий аборт, примусову стерилізацію, примусовий шлюб, а також будь-яку іншу форму сексуального насильства порівнянної тяжкості, вчиненого щодо жінок, чоловіків, дівчат або хлопців, яка напряму чи опосередковано пов’язана з конфліктом.

«Станом на 31 січня цього року зафіксовано 133 жертви – 85 чоловіків, 45 жінок і 3 дівчинки. 109 випадків, ймовірно, були вчинені збройними силами, правоохоронними органами та персоналом пенітенціарних установ рф», – (с) Доповідь щодо ситуації з правами людини в Україні (01 серпня 2022 року – 31 січня 2023 року) Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

30 травня у Тренінговому центрі прокурорів України пройшов онлайн-тренінг «Особливості розслідування фактів сексуального насильства в умовах збройного конфлікту».

Підвищити рівень професійної компетенції щодо особливостей процесуального керівництва у кримінальних провадженнях за фактами СНПК допомагала команда тренерів:

  • Наталія Марчук – суддя Верховного Суду;
  • Олена Бондарчук – прокурор відділу Житомирської обласної прокуратури;
  • Христина Кіт – голова Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем”

Зокрема, учасники ознайомились з:

  • поняттям СНПК, його формами, міжнародними стандартами розслідування такої категорії справ;
  • підходами до роботи з потерпілими;
  • особливостями доказування у кримінальних провадженнях за фактами СНПК.

Кількість постраждалих СНПК зростає і ефективне розкриття цієї категорії злочинів це один з процесів відновлення справедливості.

Слава Україні!

Халімончик Богдан