Онлайн-тренінг «Організаційно-протокольне забезпечення заходів міжнародного співробітництва в органах прокуратури України»

«Основний принцип дипломатичного протоколу – повага до всього, що символізує чи представляє державу».

«Порушення дипломатичного протоколу може бути звичайною помилкою, а може бути й інструментом впливу».

Слово «протокол» походить від грецького Πρωτόκολλον, буквальне значення якого – «перший лист рукопису, що приклеюється» – вказівка на власника, час, ім’я переписувача тощо, тобто правильне оформлення документа. Пізніше це слово увійшло до дипломатичної лексики, ним стали позначати всі питання, які стосуються етикету і церемоніалу.

Нині Україна, її публічні діячі – політики, урядовці, державні службовці – у центрі уваги міжнародної спільноти. Українські прокурори, які невтомно працюють для притягнення країни-агресора до відповідальності, активно співробітничають із представниками Міжнародного кримінального суду, Міжнародним центром з переслідування за злочин агресії проти України, Міжнародною організацією кримінальної поліції (Інтерполом) та численними міжнародними неурядовими організаціями.

Правильна підготовка офіційних зустрічей дає їх учасникам можливість зосередитись на основних деталях, обговорити й вирішити питання.

З метою підвищення кваліфікації прокурорів зі знання правил дипломатичного протоколу 3 та 4 липня у Тренінговому центрі прокурорів України відбувався тренінг «Організаційно-протокольне забезпечення заходів міжнародного співробітництва в органах прокуратури України» за підтримки Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС України – одного з постійних партнерів ТЦПУ.

Тренером заходу виступила Ольга Наконечна – директорка Школи ділової етики та етикету, керівник волонтерської ініціативи Український дім при Посольстві України в Казахстані, запрошений лектор Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС України, яка поділилася із учасниками своїми знаннями про протокольні заходи під час міжнародних зустрічей, в яких беруть участь працівники органів прокуратури України, а також розповіла про:

  • дипломатичний протокол та етикет: основні положення відповідного законодавства;
  • етикет державних символів;
  • дрес-код працівника прокуратури під час протокольних зустрічей і прийомів.

Слава Україні!

Халімончик Богдан