Онлайн-тренінг «Практичні аспекти оскарження в апеляційному та касаційному порядках судових рішень у кримінальних провадженнях, ухвалених за реабілітуючих підстав»

Відповідно до ч. 5 ст. 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права кожний, кого засуджено за будь-який злочин, має право на те, щоб його засудження і вирок були переглянуті судовою інстанцією вищого рівня згідно з законом.

Оскарження судового рішення гарантує можливість підтвердити свою позицію і законними засобами досягти скасування судового рішення, що порушує права та інтереси особи.

Про оскарження на різних стадіях судочинства йшлося 21 липня у Тренінговому центрі прокурорів України на онлайн-тренінгу «Практичні аспекти оскарження в апеляційному та касаційному порядках судових рішень у кримінальних провадженнях, ухвалених за реабілітуючих підстав».

Обґрунтоване закриття кримінального провадження – це необхідний і законний результат досудового розслідування.

Перелік підстав закриття кримінального провадження передбачено в ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України. Щоправда, в цьому кодифікованому акті не міститься розподілу підстав закриття. Проте класифікацію підстав закриття на реабілітуючі та нереабілітуючі розроблено у правовій теорії.

Так, реабілітуючими є обставини, за якими:

  • особа визнається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення,
  • відновлюються її репутація, гідність, а також
  • відшкодовується (компенсується) шкода, завдана незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури чи суду.

Традиційно виокремлюють три реабілітуючі підстави закриття кримінального провадження:

  • немає події кримінального правопорушення;
  • немає у діянні складу кримінального правопорушення;
  • немає достатніх доказів для доведення винуватості особи в суді та вичерпано можливості їх отримати.

Якими є основні аспекти оскарження в апеляційному та касаційному порядках судових рішень у кримінальних провадженнях, ухвалених з реабілітуючих підстав, розповіли учасникам тренери:

  • Сєвак Саіян – начальник відділу Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу Генерального прокурора;
  • Ілона Сегедіна – заступник начальника відділу Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу Генерального прокурора;
  • Сергій Сергійчук – прокурор відділу Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу Генерального прокурора.

Учасники мали можливість підвищити рівень професійної компетенції щодо:

  • особливостей оскарження в апеляційному та касаційному порядках судових рішень у кримінальних провадженнях, ухвалених з реабілітуючих підстав;
  • порядку і строків оскарження судових рішень у кримінальному провадженні в апеляційному та касаційному порядках;
  • підстав для скасування судових рішень у кримінальних провадженнях, ухвалених з реабілітуючих підстав, під час їх перегляду судами апеляційної та касаційної інстанцій.

Модератор заходу: Аревік Абрамянц – заступник начальника аналітичного відділу підготовки прокурорів Тренінгового центру прокурорів України.

Слава Україні!

Халімончик Богдан