Онлайн-тренінг «Розслідування фактів примусової мобілізації цивільного населення окупаційною владою»

У практиці міжнародного гуманітарного права мають місце непоодинокі випадки використання сторонами збройного конфлікту громадян протилежної сторони для участі у військових операціях проти своєї держави.

«Окупаційна держава не має права примушувати осіб, що перебувають під захистом, служити в її збройних чи допоміжних силах» (с) стаття 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року.

Для притягнення винних осіб до відповідальності за такий воєнний злочин слідчим і прокурорам необхідно правильно його кваліфікувати за елементами – контекстуальними, матеріальними та ментальними. Окрім цього, важливою складовою, яку необхідно аналізувати в контексті цього порушення, є примус і яким чином він проявляється щодо жертви злочину.

З метою поглибити знання прокурорів та удосконалити навички розслідування фактів примусової мобілізації цивільного населення окупаційною владою 11 серпня у Тренінговому центрі прокурорів України відбувся онлайн-тренінг «Розслідування фактів примусової мобілізації цивільного населення окупаційною владою».

Тренери:

  • Інна Заворотько – експерт з міжнародного гуманітарного права, доктор філософії у галузі міжнародного права та
  • Станіслав Петренко – начальник відділу Офісу Генерального прокурора

детально розповіли учасникам про:

  • кваліфікацію кримінальних правопорушень за фактами примусової мобілізації цивільного населення окупаційною владою;
  • застосування норм міжнародного гуманітарного права під час розслідування фактів примусової мобілізації цивільного населення окупаційною владою;
  • формування доказової бази під час розслідування фактів примусової мобілізації цивільного населення окупаційною владою тощо.

А також за допомогою практичних завдань проаналізували конкретні ситуації, що виникають під час досудового розслідування таких кримінальних проваджень, та шляхи їх вирішення.

Якщо ви не брали участі у тематичному тренінгу ТЦПУ, але хотіли б дізнатися про особливості розслідування воєнних злочинів, команда ТЦПУ разом із JustTalk підготувала для вас короткі довідки, які ви можете переглянути на офіційному сайті ТЦПУ за покликанням:

https://ptcu.gp.gov.ua/…/informaczijni-dovidky-z…/

А з довідковою інформацією про такий воєнний злочин, як примушування до служби у збройних силах окупаційною владою, ви можете ознайомитись за покликанням

Слава Україні!

Халімончик Богдан