У Тренінговому центрі прокурорів України відбувся онлайн-тренінг Процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях щодо незаконного позбавлення волі захищених осіб і жорстокого поводження з ними в умовах збройного конфлікту»

Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало 864 індивідуальні випадки свавільних затримань з боку рф у період із 24 лютого 2022 року до 23 травня 2023 року, більшість з яких становили насильницькі зникнення. Багато осіб було затримано під час так званої фільтрації, яку рф проводила на окупованих територіях, аби виявити можливу приналежність осіб до ЗСУ чи органів влади або надання їм допомоги, а також щоб зібрати інформацію про жителів окупованої території.

Понад 90 відсотків цивільних осіб, які були затримані рф, зазнавали катувань і жорстокого поводження, зокрема сексуального насильства. Зазвичай це здійснювалося для того, щоб змусити жертву зізнатися в наданні допомоги Збройним силам України, примусити до співпраці з окупаційною владою або залякати тих, хто, як вважалось, мав проукраїнські погляди.

Головна мета здійснення процесуального керівництва у провадженнях щодо незаконного позбавлення волі захищених осіб і жорстокого поводження з ними в умовах збройного конфлікту – довести порушення законів і звичаїв війни з боку країни-агресорки.

16 серпня у Тренінговому центрі прокурорів України пройшов онлайн-тренінг «Процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях щодо незаконного позбавлення волі захищених осіб і жорстокого поводження з ними в умовах збройного конфлікту» за участю досвідчених тренерів:

  • Тимура Короткого – віцепрезидента Української асоціації міжнародного права, експерта Міжнародної організації права розвитку (ІДЛО), провідного наукового співробітника ДНУ «Інститут інформації, безпеки і права НАПН України»;
  • Миколи Пашковського – наукового співробітника відділу дослідження проблем кримінального процесу та судоустрою НДІВПЗ імені академіка В. В. Сташиса НАПН України;
  • Станіслава Петренка – начальника відділу Офісу Генерального прокурора;
  • Андрія Каніщева – в. о. завідувача відділу комплексної судово-психіатричної експертизи ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України».

На тренінгу учасники разом із тренерами обговорювали:

  • кваліфікацію незаконного позбавлення волі та жорстокого поводження в умовах збройного конфлікту;
  • алгоритм дій прокурора під час розслідування злочинів щодо незаконного позбавлення волі та жорстокого поводження в умовах збройного конфлікту.

Андрій Каніщев розповів про особливості призначення судово-психіатричної експертизи у кримінальному провадженні за фактами вчинення незаконного позбавлення волі та жорстокого поводження в умовах збройного конфлікту.

Модератор тренінгу: Інна Берднік – консультант аналітичного відділу підготовки прокурорів Тренінгового центру прокурорів України.

Працюймо разом задля притягнення до відповідальності кожного винного у вчиненні воєнних злочинів проти українців!

Слава Україні!

Халімончик Богдан