У Тренінговому центрі прокурорів України відбувся тренінг «Призначення судової антропології та археології у дослідженні невпізнаних людських останків, виявлених у різних контекстах, зокрема й масових похованнях» за підтримки Міжнародної комісії зниклих безвісти

Ізюм, Буча, Маріуполь, Святогірськ, Лиман, Правдине… На жаль, кількість місць, де продовжують знаходити масові поховання українців, яких закатували та вбили російські військові, збільшується.

Від початку 2023 року зареєстровано понад 42 тисячі кримінальних проваджень щодо вчинення воєнних злочинів. Більше 7,3 тисячі кримінальних проваджень зареєстровано за фактами безвісти зниклих громадян.

Щоб ідентифікувати особу, яку знайдено в місцях масового поховання, необхідно здійснити низку судових експертиз. Ідентифікація особи загиблого має величезне значення не лише для його рідних і близьких, це надзвичайно важливо і для встановлення справедливості, оскільки місця масових поховань є місцями вчинення злочинів.

23 серпня у Тренінговому центрі прокурорів України за підтримки Міжнародної комісії зниклих безвісти відбувся офлайн-тренінг «Призначення судової антропології та археології у дослідженні невпізнаних людських останків, виявлених у різних контекстах, зокрема й масових похованнях».

Відкрили тренінг:

  • заступник Генерального прокурора Дмитро Вербицький;
  • директорка Тренінгового центру прокурорів України Олеся Отраднова;
  • начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Юрій Бєлоусов та
  • директор Європейських програм Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти Метью Холідей.

Юрій Бєлоусов: «Тренінговий центр прокурорів України від початку повномасштабного вторгнення рф надавав методичну та аналітичну підтримку прокурорам, які почали здійснювати процесуальне керівництво у провадженнях, що стосуються вчинення російською федерацією воєнних злочинів. І цей тренінг стосується особливостей, які мають знати прокурори, які здійснюють процесуальне керівництво у провадженнях щодо розслідування фактів масових поховань, зниклих безвісти осіб».

Своїм досвідом у питаннях огляду місць масових поховань із учасниками заходу поділились міжнародні тренери:

  • доктор Сорен Блау – завідувач відділення археології та антропології Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти;
  • Фотіс Андроніку – судовий антрополог Програми Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти в Україні.

Під час тренінгу учасники поглибили свої знання про:

  • судову антропологію;
  • функції та обов’язки судових археологів;
  • масові поховання, їх охорону та оцінку ризиків.

Слава Україні!

Халімончик Богдан