Тренінговий курс для ювенальних прокурорів

Упродовж 27–29 січня 2021 року в Тренінговому центрі прокурорів України відбувався тренінговий курс «Особливості процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях за участю дітей», консультації щодо розроблення та проведення якого тренерам надавала Людмила Грицаєнко, консультант аналітичного відділу підготовки прокурорів.

Цей курс спрямований на розвиток та удосконалення компетентностей прокурора з організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях за участю дітей, зокрема й пов’язаних з домашнім насильством стосовно дитини.

Учасниками тренінгу були прокурори відділів захисту інтересів дітей та протидії насильству обласних прокуратур, які удосконалювали навички з практичного застосування положень Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України під час здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх, а також застосування примусових заходів виховного характеру та виконання судових рішень у цій категорії проваджень.

Представники Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генерального прокурора, судді Верховного Суду, експерти Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Міністерства юстиції України, Київського національно-дослідного інституту судових експертиз, а також з питань реабілітації дітей, які зазнали насильства, психологи та адвокати – ось неповний перелік осіб, які стали тренерами тренінгового курсу.

У межах курсу проведено такі тренінги:

«Особливості організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях, в яких діти є жертвами»;

«Повноваження прокурора у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх. Застосування примусових заходів виховного характеру»;

«Особливості допиту дітей незалежно від їхнього процесуального статусу. Психологічні аспекти допиту дитини».

Нефьодова Дар'я