Зустріч із делегацією “Optima Rule of Law”

9 серпня 2021 року відбулася зустріч керівництва Тренінгового центру прокурорів України з делегацією «Optima Rule of Law» у складі: керівника відділу кримінальної юстиції Марка Керрола, старшого тренера Мартіна МакКей-Сміта та національної експертки з питань прокуратури Тетяни Павлюковець. На зустрічі також були присутні експертка з питань реформи прокуратури КМЄС Світлана Олійник та проєктний менеджер проєкту «Право Поліція» Іван Винниченко.

ТЦПУ представили директорка Олеся Отраднова, заступник директора Андрій Орлеан, начальник аналітичного відділу підготовки прокурорів Дмитро Лотюк та начальниця відділу зовнішніх зв’язків Анастасія Маркелова.

Сторони обговорили запит про тренінгове навчання для прокурорів навичкам лідерства та управління з огляду на специфічні українські реалії та потребу змінити інституційну культуру комунікації прокурорів. Першим кроком до реалізації тренінгового навчання стане аналіз потреб та вимог прокурорів, після якого почнеться повноцінна розробка тренінгового курсу на основі британського досвіду з огляду української правової системи.

Прокурор – це лідер та керівник у конкретному провадженні. Побудова взаємовідносин та розподіл ролей між учасникам групи прокурорів, коли є декілька процесуальних керівників є важливою. Взаємовідносини між прокурором, слідчим та керівником слідчого підрозділу у рамках розслідування потребують чіткої, професійної внутрішньої комунікації, не зважаючи на різне бачення ходу розслідування.

«Важливо рухатися вперед із розумінням цінності та важливості навчання управлінським навичкам задля розвитку потенціалу працівників», – додала Олеся Отраднова.

Принагідно зазначимо, що досвід Великої Британії є важливий для української сторони і наразі активно вивчається та інкорпорується в тренінгову діяльність Тренінгового центру, зокрема, з огляду особливостей британської системи вже було пропрацьовано питання процесуального інтерв’ю та судових адвокацій.

Нефьодова Дар'я